Tudástár

Az egészséges étkezés iskolája

2019.01.10 12:48
Bioworld by KELLYS
Az egészséges étkezés iskolája

Nemrég egy olyan kérdést tettek fel nekem, hogy a nyers étkezés hívei fogyasztanak-e húst. Gondolva itt a nem főzött, nyers húsra. Arról, hogy fogyasszunk-e állati eredetű termékeket – állati fehérjét – számos vita folyik, laikusok között és tudományos körökben egyaránt.

Saját tapasztalatból tudom, hogy érdemes meghallgatni a véleményeket, majd azután kiválasztani, érzés alapján, ami számunkra a legjobb. Az emberek csoportokba osztása az étkezésük szempontjából – vegetáriánus, vegán, nyers vegán, stb. – fölösleges beskatulyázása az életmódjuknak.

egészséges étel

 

Az ember természetes tulajdonsága, hogy egészségre vágyik. Csak az egészséges ember tudja teljes mértékben megélni az életét. Az egészség felé vezető út elválaszthatatlan része a tányérunk tartalma. A civilizációs fejlődésünk alatt azonban számos aspektusban eltértünk a természet törvényeitől, amivel manapság sok problémát okozunk, köztük egészségügyieket is.

Az élelmiszeripari termelés fejlődése során engedtük, hogy a lobbi győzzön a valós szükségleteink felett. Ha olyan termékeket eszünk, melyeknek már semmi közük a táplálékhoz, a testünkből valódi szemetesládát csinálunk.

Az egészség legnagyobb veszteségét arányait tekintve az állati eredetű termékek szenvedik el. Ezek az ipari ágazatok igazi robbanást élnek meg, köszönhetően a kiváló reklámtrükköknek, melyek nem erőszakosan, de erősen manipulatív módon, naponta befolyásolnak. A gyógyszeripar és az orvosok lobbijával összekapcsolva pedig az „egészségünkön” milliárdokat keresnek.

Mindezek mögött további tényeket kell felismernünk. Az állatok számára termesztett takarmány az eredeti, természetes termések rovására megy, tönkreteszi a környezetet a tenyésztéssel foglalkozó területek növelésével, valamint a talaj és a víz szennyezésével, melyet az állattenyésztés hulladéka okoz. A nagy farmokon az állatok betegek, ezért kémiai gyógyszereket kapnak. A gyorsabb hústermelés érdekében természetellenes táplálékot és hormonokat adnak nekik. Stressz alatt élnek. Ennek pedig mind hatása van a hús minőségére.

A nyers, nem főzött étkezésre nem csak divatként tekintek. A kurzusokon és az előadásokon, a telefonos és e-mailes beszélgetéseken már több száz olyan emberrel találkoztam, akik keresték és keresik az egészségükhöz vezető utat. Egyre több szó esik a nyers étkezésről és annak hatásairól, mert az emberek egyre inkább érdeklődnek a táplálkozás eme irányzata iránt. Nem mindenki étkezik aztán így élete végéig. Nyers ételeket fogyasztanak egy ideig, majd újra az étkezéseik részévé teszik a főtt ételeket. Ha megtartják az ideális, 70-80% nyers étel és 30-20% főtt étel arányát, akkor egészségesek maradnak. A többség ilyenkor csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt. Amennyiben visszatérnek az állati eredetű táplálékokhoz, a 20%-nyi főtt étel maximum 3-5%-a legyen állati eredetű.

A nyers étkezésbe nem tartozik bele a hús. Az igazán nyers étkezés csak a növényi eredetű ételeket foglalja magába. A frissességnek nagy a jelentősége. A szupermarketekben kapható aszott zöldségeknek, amelyeket különböző módszerekkel tartanak a frissesség látszatállapotában, semmi közük a nyers étkezéshez. Változik a klorofil szerkezete, és további anyagok is, melyek akár árthatnak is a testnek.

Az állati eredetű fehérje számos formában emészthetetlen a szervezetünk számára, megterheli az emésztőrendszert, és számos olyan reakciót indít el a szervezetben, mely később látható egészségügyi problémát eredményez. Ez pedig nem csupán a laikusok véleménye, hosszú évekig folyó tudományos kutatások is alátámasztják, például Dr. Campbell kínai kutatása, mellyel személyesen is találkozhattunk Budapesten az elmúlt években (ezúton is köszönöm a Bio&Life magazinnak, mely egyik szervezője volt ennek a csodás eseménynek).

Személyes tapasztalatom, hogy mikor 13 évvel ezelőtt komoly betegséggel küzdöttem, majd megváltoztattam az étkezésemet, elkezdett javulni az állapotom. Elsőként az állati eredetű fehérjéket száműztem az étrendemből. Ez alatt pedig az összes állati fehérjét értem. Ha az ember nem ezt teszi, folytatódnak a problémák, majd fokozatosan romlanak. A vegetáriánus étrend csak a húst száműzi az étlapról, de számos további állati eredetű terméket enfogad – tej tojás, állati zsírok. Ezért nagyon sok vegetáriánus ember beteg és el van hízva – a húst péksüteményekkel és tésztával (fehér liszttel) helyettesítik.

A hús nem tartalmaz rostokat, ezért a belekben marad, ahol azt várja, hogy majd egy másik rost segítségével kiürülhet, melyből sajnos nagyon keveset fogyasztunk. A hús így hosszú időn át a belekben marad, és rothadásnak indul. Mérgeket hoz létre, melyek fokozatosan mérgezik az egész testet.

Az emberek a múltban fogyasztottak húst, de maximum egyszer egy héten, néha még ritkábban. Az étkezést nagyobb mennyiségben növényi eredetű táplálék alkotta, beleértve a nyers ételeket is. Így a szervezetük nem volt annyira leterhelve, és volt ideje megtisztulni. Ráadásul nem képezték az étkezéseik részét a mai élelmiszeripari hulladékok.

A pultokon lévő húsnak semmi köze az élethez. Ha az egyik állat elejt egy másikat, rögtön neki is esik. Az ilyen hús tényleg élő, fogyasztható a hőmérséklete szerint, megvannak benne a szükséges enzimek és a szükséges tápanyagok. A természetben élő állatok egészségesek. Ha házi környezetben etetjük az állatokat, akkor betegek. Ha megvásároljuk a húsukat, semmi tápértéke nincs már. Ugyanazzal az eledellel etetjük őket, mint amit mi is eszünk. Tehát a házi „kedvencek” ugyanolyan civilizációs betegségekkel küzdenek, mint mi magunk. Ez egy látható tény, melyen érdemes elgondolkozni.

A nyers étkezésre nem tekintek dogmatikusan. Szabadon választottam, szabad akaratomból, és nagyon kedvezőnek ítélem meg. Minden ember saját felelőssége, hogy milyen utat választ szabad akaratából. Hogyan válasszunk a rengeteg táplálkozási irányzat közül? Nem olyan nehéz ez. Érdemes meghallgatni az összes véleményt, majd azután kiválasztani, hogy melyikkel kapcsolatban érezzük azt, hogy számunkra tartható, és majd meglátjuk, tényleg segíti-e az egészségünket. Nem szükséges egyik irányzatba sem beskatulyázni magunkat, csak egyszerűen étkezzünk egészségesen.

Az egészségünk részét képezi természetesen a mozgás és az életmód is. Legyen egy életprogramunk, mely örömöt és teljességet ad, illetve egy társaságunk, mellyel megélhetjük a jó és egészséges szokásainkat.

 

Szállítás

 

Rendeld meg, és vedd át 1-3 munkanapon belül, vagy üzletünkben személyesen!

 

Tovább olvasom

 

Nézz körül!

 

Minden termékünk megvásárolható XIII. kerületi üzletünkben is!

 

Tovább olvasom

 

Biztonságos vásárlás

 

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

 

 

Kérdésed van?

 

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

 

Tovább olvasom