Tudástár

Glutén - barát vagy ellenség?

2019.01.04 16:01
Bioworld by KELLYS
Glutén - barát vagy ellenség?

Glutén - barát vagy ellenség?

Tíz éve még aligha tudtuk volna megmondani mi az a glutén, mára divatossá vált azt kiiktatni az étrendből. Hírességek, sportolók, filmcsillagok, divatikonok hirdetik, hogy a gluténmentes étrend feltölt energiával és a biztos fogyás ígéretével kecsegtet. De mit érdemes tudni valójában a gluténról? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha elkerüljük a fogyasztását?

A glutén az egyes gabonafélékben megtalálható fehérje, a búza, rozs és az árpa tartalmazza. Ennek köszönhetjük ételeink (tészták, levesek, sűrű szószok) kellemes, könnyed, légies állagát.

Egyes esetekben orvosilag indokolt, sőt az illető egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a gluténmentes diéta tartása. A glutén minden baj forrása a lisztérzékenység néven ismert autoimmun eredetű, krónikus emésztőrendszeri betegség által érintettek számára (más néven cöliákia). Szervezetük a legapróbb morzsát is veszélyes betolakodóként azonosítja, ami ellen immunrendszerük azonnali támadást intéz. Az indokolatlan immunválasz a vékonybelet érintő súlyos károsodáshoz vezet. Akadályozottá válik a tápanyagok felszívódása, ami hiányállapot idéz elő. Megfelelő diéta nélkül a betegség súlyos szövődményekkel járhat; bélrendszeri daganatok, csontritkulás, meddőség.

Korábban a lisztérzékenység előfordulási aránya 10.000-ből 1 volt, ezzel pedig a ritka betegségek közé tartozott. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint azonban gyakoribb, mint azt bárki azelőtt gondolta. Az USA-ban minden 133. ember érintett lehet. Az orvosi diagnosztika fejlődése mellett az emberek is egyre komolyabban veszik az intő jeleket, mint például a gabonából készült ételek elfogyasztását követő rosszullét. A növekvő esetszámok következtében kialakult piaci rés végül az élelmiszeripar figyelmét is felkeltette. A diagnosztizált esetek számának növekedése, és az élelmiszereken található tájékoztató címkéknek köszönhetően a gluténmentes diéta reflektorfénybe került. A fokozott figyelem egyeseket arra ösztönöz, hogy minden problémára gyógyírt várjanak a glutén száműzésétől. Javasolják migrén, krónikus fáradtság esetére, vagy akár fibromyalgiára. Míg néhányan valóban állapotuk javulását tapasztalják, a módszer nem mindenkinél működik.

Divatos lett fogyókúraként is alkalmazni. A szakértők szerint azonban semmi nincs a gluténmentes diétában, amitől varázsütésre eltűnnek a plusz kilók. Ami valóban segítheti a súlyvesztést, az a diétában engedélyezett ételfélék korlátozott száma. Vagyis gyérebb választék esetén kisebb a túlevés esélye.

Ki táplálkozzon gluténmentesen?

Diagnosztizált cöliákiás betegeknél a gluténmentes diéta legszigorúbb betartása szükséges. Aki nem érintett és csupán egy próbát szeretne tenni ezzel az étrenddel igen sok nehézséggel fogja szembetalálni magát. Nem elegendő ugyanis száműzni a kenyér és tésztaféléket, mint a ma igen divatos szénhidrát megvonásos diétákban. Állag- és élvezeti érték javító hatása miatt a glutén majd minden élelmiszerben előfordulhat a levesporoktól kezdve a szószokon át a felvágottakig, és a sor még hosszasan folytatható.

A fenti nehézségek mellett további probléma lehet egyes tápanyagok elégtelen bevitele. A gluténmentesség nem tehető egyenlővé azzal, hogy egészséges, különösen, ha a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket cseréljük le.

Az étrend gondos megtervezésének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy miért érzik egyesek jobban magukat a gluténmentes diétától. Ha a késztermékek helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek fogyasztását részesítjük előnyben, továbbá kipróbálunk új, gluténmentes szénhidrátokat, mint pl. az amaránt, akkor eleget teszünk az egészséges táplálkozás követelményeinek. Ez pedig vitathatatlanul egészségünk és közérzetünk javulásához vezet.

Mikor kell gluténérzékenységre gyanakodni?

Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 2,5 millió embert érinthet a betegség, a diagnosztizált esetek száma viszont a töredéke, kb. 150.000. Ennek egyik oka lehet a kór akár években mérhető lappangási ideje, illetve számos egyéb, kevésbé specifikus betegségre is jellemző tünetei. Így az orvos és a beteg dolgát is egyaránt megnehezíti. Ha valakinél felmerül a gluténérzékenység gyanúja, tilos a glutént kiiktatni az étrendből mindaddig, amíg azt orvosi diagnózis nem igazolta. Ilyen esetben ugyanis a vizsgálat negatív eredményt is hozhat.

A cöliákia számos tünet formájában megnyilvánulhat. Íme a leggyakoribbak:

  • Elhúzódó hasmenés, vagy székrekedés
  • Hasi fájdalom és puffadás
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Vérszegénység
  • Krónikus fáradtság
  • Meddőség

 

Szállítás

 

Rendeld meg, és vedd át 1-3 munkanapon belül, vagy üzletünkben személyesen!

 

Tovább olvasom

 

Nézz körül!

 

Minden termékünk megvásárolható XIII. kerületi üzletünkben is!

 

Tovább olvasom

 

Biztonságos vásárlás

 

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

 

 

Kérdésed van?

 

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

 

Tovább olvasom