Tudástár

Mi az az eritrit?

2019.01.03 12:47
Bioworld by KELLYS
Mi az az eritrit?

Szinte nullkalóriás édesítőszer, amelynek ráadásul ugyanolyan íze van, mint a hagyományos fehér cukornak? Igen, létezik! Ismerd meg az eritritet, amely egy, a természetben is megtalálható cukoralkohol, a cukor minden előnyével, de a hátrányai nélkül!

Az eritrit természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben, és erjesztéssel készült ételekben: borban, szójaszószban, sajtban.

Mint a legtöbb cukoralkoholt, az eritritolt is édesítőszerként használják. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel. Endoterm hatása van, azaz a forró folyadékot lehűti, illetve nem karamellizálódik.

Az eritritolt 1848-ban fedezte fel John Stenhouse brit kémikus friss és erjesztett gyümölcsökben; cukorból, melaszból, vagy keményítőből állítják elő, élesztő felhasználásával.

Az élelmiszeripar széles termékskálán használja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő. Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar pl. egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.

A sütőiparban hosszabban tartó frissességet és puhaságot, ezáltal (és gombaellenes hatása révén) hosszabb eltarthatóságot kölcsönöz a termékeknek.

Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, azaz stabilizátorként is használják. A kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.

Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható. Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.

Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban, töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként. Az USA-ban az FDA 1997-ben engedélyezte, majd négy évvel később teljesen biztonságosnak nyilvánította. Az EU-ban 2003 óta van forgalomban.

Népszerűsége folyamatosan emlkedik annak köszönhetően, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz a cukorhoz képest - a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et, míg az eritritol mindössze 0,24-et; illetve nem emeli meg a vércukor-, és inzulinszintet, így kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, vagy cukorbetegségben szenvedő emberek számára.

Az eritritol tehát egy kiváló édesítőszer, melyet mindenkinek csak ajánlani tudunk. Alig van benne kalória, semmiféle tekintetben nem ártalmas a szervezetünkre, nem emeli az inzulinszintet és még segíthet is fogaink megóvásában. GMO-mentes növényekből állítják elő, így hosszú távú használat mellett sem lehet hatása szervezetünkre. Mivel gyengébb az édessége, mint a cukornak, gyakran szokták más édesítőkkel keverni, ami általában a stevia. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, de süteményekhez és magas hőfokot igénylő receptekhez tisztán kevésbé alkalmas, mivel elvesztheti édességét.

 

 

Szállítás

 

Rendeld meg, és vedd át 1-3 munkanapon belül, vagy üzletünkben személyesen!

 

Tovább olvasom

 

Nézz körül!

 

Minden termékünk megvásárolható XIII. kerületi üzletünkben is!

 

Tovább olvasom

 

Biztonságos vásárlás

 

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

 

 

Kérdésed van?

 

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

 

Tovább olvasom