Tudástár

Minden, amit tudni akartál az arcszérumokról!

2019.02.11 09:26
Bioworld by KELLYS
Minden, amit tudni akartál az arcszérumokról!

Az utóbbi időben rendkívül gyorsan bővült a különböző „lifting” és revitalizáló arcszérumok kínálata, számos aktív, egzotikusan hangzó összetevővel együtt, melyek trendiek, és egyrészt eltüntetik a ráncokat, másrészt élénkítik és hidratálják az arcbőrt. A kozmetikai cégek egymást előzik meg a bejelentéseikkel, melyek szerint pont az ő aktív összetevőjük az a varázslatos anyag, amely segíti a ráncok elleni harcot.

Talán Te is felteszed a kérdést, hogy szükséges-e az arcszérum használata, ha már használsz valamilyen speciális tápláló krémet. Az arcszérum használata általában a harminc fölötti nőknek ajánlott, mivel a bőr akkor kezdi elveszíteni nedvességét, de ez egyéntől függ. A krémtől az különbözteti meg, hogy mivel a krém nagyon kompakt, a szérum molekulái sokkal kisebbek, mint a krémeké. A szérum biztosítja a szükséges hidratációt és elősegíti a kiválasztott aktív összetevők behatolását, így a tápanyagokét is a bőr mélyebb rétegeibe, főleg a második (dermis) és a harmadik rétegbe (bőralja). Erre a krém nem igazán képes, mivel hidratálásra és a bőrfelszín nedvességének megtartására találták ki. Főleg ebből az okból kifolyólag ajánlott a szérum használata, megtisztított arcbőrre felkenve, a krém előtt, ideális esetben éjszakára. Az aktív összetevők mértéke egy átlagos krémben körülbelül 10 %, míg a szérumban akár a 70 %-ot is elérheti, attól függetlenül, hogy vizes vagy olajos bázissal rendelkezik. Ezért fontos, hogy csak és kizárólag minőségi bio vagy természetes arcszérumot használjunk. Mivel a szérum funkciója, hogy ellássa az arcbőrünket tápláló összetevőkkel, speciális problémák esetén is ajánlott a használata, mint például a pigmentfoltok, az apró ráncok vagy a dehidratált, száraz bőr. Vagy alkalmanként, mikor a bőr szenved a hidegtől, a stressztől, vagy intenzív környezeti hatás éri, amely károsíthatja. A piacon olyan szérumok is kaphatók, melyek a kitágult pórusok és a zsíros bőr kiegyensúlyozására is alkalmasak.

Milyen aktív összetevők népszerűek ma a szérumokban? Ez az arcbőr problémájától függ, amelynek a szérumot ajánlják. A szérumban általában egy, de néha 3-4 választott aktív összetevő is van, amely alapján reklámozzák is az adott terméket.
Az aktív összetevők a bio, vagy natúr szérumokban gyakran ugyanazok, mint a hagyományos szérumokban. A legfőbb különbség abban rejlik, hogy a hagyományos szérumok ugyan tartalmazhatnak természetes aktív összetevőt, de mellette számtalan káros szintetikus anyagot is, vásárlásukkor pedig jóval mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.

Nagyon gyakori összetevő, amely hidratálja a bőrt, puhává teszi és eltünteti az apró ráncokat, a hialuronsav. A kutatások azonban bebizonyították, hogy a sav önmagában molekuláris szinten olyan hatalmas, hogy a bőr nem tudja elnyelni, így csak a felszínen marad, ahol nincs semmilyen hatása. E felfedezés alapján a kozmetikai cégek a hialuronsav sóját - Sodium Hyaluronate – kezdték használni, melynek molekulája kisebb, képes nagyobb mennyiségű vizet is megtartani, így beszívódik a mélyebb rétegekbe és elősegíti a tápanyagok felszívódását. A bőrt puhává és simává varázsolja már kis mennyiségben is, a szérumban pedig az aránya nem haladja meg az 1 %-ot.

A természetes kozmetikumokban hialuronsav tartalmú növényi kivonatot alkalmaznak, amely vagy szójából, vagy kukoricából készül. Bio bakteriális fermentációs folyamat során, enzimek termelésével készül. Ha fokozni szeretnénk a hialuronsav, vagy sójának hatékonyságát a bőrön, használni kell egy tápláló kiegészítőt is. A bőr így tényleg puha és hidratált lesz, már pár nap után is.

Szőlőmag-kivonat – az erős antioxidánsok közé tartozik, védi a bőrt az UV sugárzástól. A kollagén és az elasztán stabilizálásával erősíti a kötőszövetet, így javítja a bőr rugalmasságát.

Zöld tea – Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A kozmetikában a zöld teából kinyert antioxidáns származékokat használják, mint a fenol vagy az EGCG, melyeket a bőr öregedésével szemben vívott harc hatékony fegyvereiként reklámoznak. A probléma csak az, hogy természetes formájukban oxidálódnak, ezért a termékekhez csak kis mennyiségben adják őket, így kérdés, hogy valójában mennyire tudnak harcba szállni a ráncokkal. Mindenesetre, a zöld tea rendszeres fogyasztása több élvezetet okoz, mind a bőrnek, mind a testnek.

Sarki fekete ribizli magjának kivonata (Arctic Blackcurrant seeds) – gazdag esszenciális zsírsavakban (omega 3- stearidonic acid és omega 6- gamma-linolenic acid), erős gyulladáscsökkentő hatása van, és elősegíti a bőrsejtek megújulását.

Goji bogyó – ragyogó tulajdonságai vannak, köszönhetően a poliszacharidok és az aminosavak egyedülálló kombinációjának, amely a fehérjék alapja. Az erős antioxidáns hatás a karotenoidoknak köszönhető, beleértve a béta-karotint és a zeaxantint. Fokozzák a bőr védekezőképességét, javítják a rugalmasságát, védik a környezeti szennyeződésektől. A kozmetikában a bogyókból nyert kivonatot használják.

A-vitamin - Retinyl Palmitate – természetes forma – alapvető antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásokkal, amely életre kelti a bőrt. A kozmetikában az öregedést gátló krémek és arcszérumok egész sorában megtalálható. Viszont nem szabadna hozzáadni olyan krémekhez, napvédő termékekhez, melyeket napi szinten használunk, mivel napsütésben fokozza a bőr érzékenységét. Ugyanígy, UV-sugárzásnak kitéve lebomlik és szabadgyököket képez, melyek gyorsítják a bőrelváltozások és daganatok kialakulását, károsítják a DNS-t. Az A-vitamin magas koncentrációját a terhes nők egyértelműen kerüljék. Az A-vitamin szintetikus formája a retinol.

C-vitamin - Sodium Ascorbyl Phosphate – antioxidáns tulajdonságai védik a bőrt az UVB sugárzástól, elkerülhetetlen a kollagén termeléséhez. A stabilitásával viszont problémák vannak. Hogy elegendő hatást tudjon kifejteni a bőrre, nagyon magas savas formában kellene használni - pH2 szinten, ami már csípné a bőrt – ezért egy sokkal mérsékeltebb formában adják a termékekhez. Ebből az okból több kutatás sem támogatja a kozmetikai cégek állításait, mely szerint nagyon hatékony az arcra tervezett termékekben.

E-vitamin – Tokoferol (d-alpha tocopherol) – természetes forma – bizonyítottan hatékony antioxidáns, mely védi a foszfolipideket a sejtmembránban. Stimulálja a vérkeringést, szabályozza a bőr rugalmasságát és megakadályozza a ráncok kialakulását. Szinte minden öregedés elleni termékben megtalálható. Tiszta, természetes formában, más növényi olajokkal keverve közvetlenül a bőrön is felhasználható. Az E-vitamin szintetikus formája a dl-alpha-tocopherol vagy az all-rac-alpha-tocopherol.

Ázsiai gázló (Centella Asiatica) – egy Ázsiából származó növény, melyet már évszázadok óta használnak az ajurvéda gyógyászatban. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, támogatja a bőr egészségét. Köszönhetően annak, hogy erősen támogatja a kollagén termelődését, az ázsiai gázlóból nyert kivonat új sláger a kozmetikában.

Peptidek – organikus kémiai összetevők, melyek megtalálhatók minden élő szervezetben, hormonok, receptorok, enzimek, stb. formájában. Körülbelül 50 aminosav láncolatai, amihez, ha még több savat adunk, fehérjékké válnak.  Feladatuk a bőrsejtek közti kommunikáció segítése. Stimulálják a bőrben zajló természetes fiziológiai folyamatokat. A kozmetikában a feltételezett magas gyógyhatás és a kollagének termelésének támogatása miatt lett trend, amivel lehetőség nyílik a bőr regenerációjára és az öregedés folyamatának lassítására. Rengeteg peptid létezik, például az oligopeptidek, a polipeptidek vagy a neuropeptidek, mint az argireline.

Természetes peptidek találhatók a szójában, a tejben, a mandulában, a kókuszban, a tengeri algákban, és más termésekben, melyek a peptidek fajtájától függően különböző hatással lehetnek a bőrre. Néhány teszt például már bizonyította a tejben lévő peptidek pozitív hatását a bőr rugalmasságára és a ráncok csökkentésére. De mint minden újdonság, amit varázslatnak kiáltanak ki, a peptideknek is időre van szükségük ahhoz, hogy igazolják a kívánt kozmetikai hatást, mivel még nem létezik elég független tanulmány ezekről az összetevőkről. Ez viszont nem akadályozza meg a kozmetikai ipart, hogy előállítsa a peptidek szintetikus formáját, mint a Matrixyl (Palmitoyl pentapeptide-3), Matrixyl 3000, melyeket az amerikai Sederma laboratóriumaiban gyártottak. A gyártó állítja, hogy mindkét összetevő a retinolhoz (az A-vitamin szintetikus formája) hasonlóan hatékony az öregedéssel szemben. Viszont az egyetlen tanulmány, ami ezt alátámasztja, a sajátjuk. Ha vonz, hogy kipróbálj egy peptid-tartalmú arcszérumot, akkor válassz inkább természeteset. Ott a garancia, hogy hasonlóképpen működnek, mint a szervezetünkben lévők, így a bőrünk és a testünk mellékhatások nélkül fogadja be őket.

Ha egészséges bőrrel rendelkezel, és elégedett vagy a tápláló és hidratáló krémekkel, akkor a szérum nem fog hiányozni a kozmetikai cikkeid közül. Ha mégis szeretnél kísérletezni, kipróbálhatod a hidegen sajtolt természetes olajokat, melyek gyakori összetevői a bio/natúr arcszérumoknak.

De mint biztosan tudod, az arcbőrünkről elsősorban belülről kell gondoskodni, egészséges életmóddal – optimális étrenddel (lehetőség szerint bio), rendszeres folyadékpótlással, dohányzás és alkohol nélkül, elegendő mozgással – pontosan úgy, ahogy minden egyes egészségről szóló cikkünkben olvasható J

A leggyakrabban ajánlott természetes növényi olajok az arcbőr javítására és frissítésére

Chia mag-olaj

Magas az omega 3 és 6 esszenciális zsírsav-tartalma, amivel javítja a bőr rugalmasságát, és kisimítja az apró ráncokat. Minden bőrtípusnak ajánlott. Jól kombinálható ligetszépe- és csipkerózsa-olajjal.

Kivimag-olaj

Egyedülálló módon, akár 65 %-ban is tartalmaz omega 3-t és más mikrotápanyagokat. Javítja a bőrt, és megvédi a nedvesség elvesztésétől. Minden bőrtípusnak ajánlott, beleértve az érzékenyt is. Segít kiegyensúlyozni a zsíros bőrt és a tág pórusokat, szabályozza a faggyútermelést. Nagyon jól keverhető csipkerózsa- és chia mag-olajjal.

Argánolaj

A világ egyik legértékesebb olaja. E-vitaminban gazdag, alkalmas bőr mély megújítására, főleg ha az ki van száradva. Ajánlják akné, striák, himlőhelyek, ekcémák és pikkelysömör kezelésére is.

Rizskorpaolaj

Gazdag omega 6 esszenciális zsírsavban és antioxidánsokban, beleértve az E-vitamint is. Bőrre applikálva elősegíti a felszíni mikrokörforgást és a bőr metabolizmusát, azaz védi a bőrt a korai öregedéstől, kiszűri az UV-sugarakat és véd az oxidációtól. Alkalmas száraz, érzékeny bőrnek és gyermekeknek is.

Csipkerózsa-olaj

Az egyetlen növényi olaj, amely tartalmaz retinsavat, amely a vitaminsavat alkotja. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Alkalmas a bőrsejtek regenerációjára, a sérült bőr nap elleni harcára, pigmentfoltokra, a hegekre, beleértve az aknét is, és a környezet szennyeződései miatt fáradt bőrre is. Érzékeny, vegyes és zsíros bőrre is ajánlott.

Ligetszépe-olaj

Körülbelül 78-féle esszenciális zsírsavat tartalmaz (EFA), melyek elkerülhetetlenek a bőr egyenletes hidratációjának megőrzése érdekében. Fokozza sejtek oxigént befogadó képességét, rendszeres használata javítja a bőr kinézetét és rugalmasságát. Használhatjuk gyulladások, ekcéma és akné esetén is.

 

 

 

 

 

 

 

Szállítás

 

Rendeld meg, és vedd át 1-3 munkanapon belül, vagy üzletünkben személyesen!

 

Tovább olvasom

 

Nézz körül!

 

Minden termékünk megvásárolható XIII. kerületi üzletünkben is!

 

Tovább olvasom

 

Biztonságos vásárlás

 

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

 

 

Kérdésed van?

 

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

 

Tovább olvasom