Tudástár

Sétálj az egészségedért!

2019.02.11 09:15
Bioworld by KELLYS
Sétálj az egészségedért!

Tudatosan vagy ösztönösen, de mindenkinek ugyanaz a célja az életben. Elégedettek, egészségesek, és boldogok akarunk lenni. Így állított be minket a természet, ebbe az érzésbe születünk. A kérdés az, mit teszünk az életünk során, hogy elérjük ezt az áhított állapotot. A választás rajtunk áll. Mint mindannyian tudjuk, az egészséges étkezés fontos, de nem minden. Rengeteg dolgot tehetsz még az egészségedért, ráadásul a legcsodálatosabb dolgok többségét bármikor ingyen élvezhetjük, csak akarni kell, és egy kis kitartás kell hozzá. Meglepődtél? Bízom benne, hogy nem csak olvasni fogod e sorokat, de használod is majd őket, hiszen másképp nincs értelme.

Séta a szabad levegőn

Egy olyan egyszerű, kellemes, természetes tevékenység, mint a séta, évtizedeket adhat az egészségünkhöz, hiszen rengeteg előnye van, amiről nem is tudunk. A legfontosabb, hogy elkezdjük, ha lehet azonnal.

A rendszeres séta, már naponta 20 perc is, javít az életminőségen. A cambridge-i egyetem kutatásai szerint ennek az aktivitásnak köszönhetően 12-30 %-kal csökken a korai elhalálozás kockázata, az egészségi állapotunktól függően. Ezt a tényt támasztja alá a British Heart Foundation nemrég közzétett, 12 évig tartó kutatásának eredménye is. A mostani generáció betegsége a munkahelyi szokások nagymértékű változása, amely az utóbbi évtizedekben következett be. Valaha sokkal többet kellett mozognunk, több volt a fizikai munka, ma pedig az emberek többsége ülő életmódot követ, amivel kínozza a saját testét.

Először is: ne keressünk kifogásokat. Nincs időm, nincs jó idő – ezeket húzzuk ki a listáról. Másképp szó szerint nem jutsz el sehova. Nem kell rögtön megváltoztatni az életritmusodat,  elég kicsit változtatni a bejáratott szokásokon és lecserélni néhány tevékenységet, vagy közlekedési módot, mondjuk egy rövid egészségügyi sétára.

Kortól és fizikai állapottól függően határozzuk meg a saját ritmusunkat. Nem kell rögtön teljesíteni egy olimpiai gyalogló követelményeit. Tűzzük ki a saját céljainkat, és fokozatosan, ahogy jólesik, emeljünk rajtuk. Olyan örömet fog okozni, hogy nem tudsz majd ellenállni, és a séta a szabad levegőn lesz a pozitív drogod.

Ha egyszerű szabályokat állítasz fel, magától fog működni. Inspirációként ajánlom azt, amit évek óta alkalmazok:

Mindig előnyben részesítem a természetben, a friss levegőn való mozgást. A friss levegő, a természet és a Nap csodákra képes. Mivel vannak gyerekeim, bio kertecském, kedvenc sportjaim, hobbim, ezért számomra a levegőn való mozgás a legtermészetesebb mód. Ráadásul, ha mezítláb sétálsz, az egy sokkal intenzívebb élmény (de erről majd nyáron beszéljünk inkább többet). A lényeg, hogy járjunk, mezítláb vagy cipőben, egyre megy. Ezen kívül ez a tevékenység a tüdőnknek is jót tesz.

A városi tömegközlekedés helyett sétáljunk a munkahelyünkre, vagy hazafelé. Ha nagyon messze dolgozol, szállj le egy megállóval korábban, és a maradék távot tedd meg gyalog.

Napközben, a munkahelyeden, megbeszélés előtt vagy után, tarts egy kis szünetet, sétálj egy rövidet a környéken, ha csak öt percig is, de naponta többször. Ez a rövid séta javítja a kreativitást és megkönnyíti a problémamegoldást. Séta után érzékenyebbek és kreatívabbak vagyunk. Azok az emberek, akik időt töltenek a természetben, technikai korlátok nélkül, javítják a problémamegoldó képességüket. Pihen a szemünk is ilyenkor, egyszerűen nincs semmi hátulütője.

Hagyjuk a liftet, lépcsőzzünk! Ha nem vagy hozzászokva a terheléshez, kezdd fokozatosan, változtasd meg az improduktív szokásokat. Szép lassan bele fogsz jönni.

Ha autóval utazol, az sem probléma. Parkolj le és sétálj egy kicsit. Elűzöd ezzel a munkahelyi stresszt, kiszellőzteted a fejed, és átállítod magad a további aktivitásokra, melyek még várnak Rád. Ha túl lelkiismeretesnek, túlhajszoltnak és stresszesnek érzed magad, egy 20 perces séta helyre fog tenni. Fokozatosan növeld a séta távolságát, a tested magától kérni fogja.

Körülbelül egy havi séta után jelentősen javul a légzés, ellenállóbb leszel és jobb lesz a tartásod. Nagyon fontos, hogy a séta során ügyelj a gondolataidra is. A negatív gondolatoknak és érzéseknek távozniuk kell a fejedből. Állj át a pozitív szemléletre és figyeld a dolgokat magad körül. Hallgasd a csodás csöndet, vagy a lépteid neszét, a légzésedet. Ha a természetben vagy, hallgasd őt. A levelek susogását, a madárcsiripelést, vagy a patak csobogását. Ne félj felemelni a fejed, örülj a színeknek, figyeld a csodás illatokat. Kényeztesd magad a legjobb lelki wellnessel, mely hatásosabb, mint az alvás.

A mozgás a szabad levegőn javítja a hangulatot és segít harcolni a depresszió ellen. Az orvosi kutatások szerint a természet közelsége közvetlen hatással van a jó egészségügyi állapotra, mivel elűzi a rögeszmés és negatív gondolatokat. A séta javítja a rövid távú memóriát, az önbizalmat és hatékony az ADHD-val szembeni harcban is a gyerekeknél. Ezen kívül javítja a szív tevékenységét. Japán kutatók 280 ember mintáján, akiket rendszeres séta közben figyeltek az erdőben, azt mutatták ki, hogy csökkent a kortizol szintje és a pulzusuk is.

Keresd a lehetőséget, hogy gyalog járj. Mindig, ha van rá csak egy kis lehetőséged is, válaszd a sétát az autó, vagy más tömegközlekedési eszköz helyett. Véded a környezeted is, ami nem csekélység. Egy séta a pároddal kéz a kézben, nem csupán romantikus, de inspiráló is. A gyerekek igénylik a friss levegőt, mint a sót, így Kedves Szülők, jó az idő, ha rossz az idő, irány sétálni. Ha van négylábú barátod, más opció nincs is, kötelező naponta többször is. Levegőn lenni, járni és járni…

Nem kell maximalistának lenned, szabályokat, szoros időbeosztást követned. Nyugodtan sétálj, fölemelt fejjel, helyes légzéssel és egy mosollyal az arcodon.

Az életet teljes értékűen élni mindenkinek ingyenes, de ugyanakkor megfizethetetlen.

 

Szállítás

 

Rendeld meg, és vedd át 1-3 munkanapon belül, vagy üzletünkben személyesen!

 

Tovább olvasom

 

Nézz körül!

 

Minden termékünk megvásárolható XIII. kerületi üzletünkben is!

 

Tovább olvasom

 

Biztonságos vásárlás

 

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

 

 

Kérdésed van?

 

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

 

Tovább olvasom